Bezoekers van de molen deel 2

Bezoek fam. van der Weij

Op zaterdag 24 augustus zijn we in Tynaarlo uitgenodigd voor onze familie fietstocht.
We vertrekken vanaf de Hunnebedstraat. Na ongeveer 5 km komen we bij Oudemolen aan. Hier staat de korenmolen “de Zwaluw”.
We treffen het omdat het Drentse molendag is. We worden hartelijk ontvangen door molenaar Dirk Tijseling.
Op de begane grond krijgen we uitleg hoe de molen werkt, er is een voorbeeld van een molensteen aanwezig hiermee wordt de werking van de molen uitgelegd.
Onze belangstelling is gewekt op de eerste verdieping zien we de molensteen zitten. De molen is met riet gedekt en het wordt met touw aan het frame geknoopt.
Bij het ontstaan van brand schroeien de touwen door en blijft het frame staan. Er moeten een paar windborden van de wieken geschilderd worden, daardoor is de molen nog niet in bedrijf.
Hierdoor mogen we zelfs tot in de kap van de molen klimmen. Bij het zien van de verbindingen in het houtwerk gaat mijn timmermanshart sneller slaan.
We krijgen uitleg over de techniek van het remmen van de molen en het draaien van de kap.
Diverse houten balken zijn zeker driehonderd jaar oud.
Nadat we als familie op de foto zijn gezet door de molenaars vervolgen we onze weg in het mooie Drenthe.
Molenaars hartelijk dank voor de mooie uitleg en gastvrije ontvangst.
Groet van fam. Van der Weij uit Opende.

Vrijwilligers van Staatsbosbeheer 2019

Ook dit jaar zijn er vrijwilligers die twee weken klussen doen voor Staatsbosbeheer. Het zijn studenten vanuit vele delen van de wereld die op deze manier kennis maken met de Nederlandse cultuur. Ze hebben gratis kost en inwoning. Hier tegenover staat dat ze door de week aan het werk zijn. O.a. boompjes trekken op de heide of afrastering repareren. In hun vrije tijd leren ze veel over de Nederlanders met hun eigenaardigheden. Een van de mooiere tijdsbesteding is hun bezoek aan molen "de Zwaluw" in Oudemolen. De enthousiaste vrijwillige molenaars geven ze graag een rondleiding door hun mooie molen. Als klapstuk van hun bezoek is het foto moment. Hier mogen ze in één end van het gevlucht klimmen voor een groepsfoto. Aan de lachende gezichten kun je zien dat ze dit mooi vinden.
Dit jaar was weer een geslaagde rondleiding. De groep was geïnteresseerd. Dat bleek uit de vele vragen die de molenaars mochten beantwoorden.

Oldtimer tractoren op bezoek

Zondag 15 juli 2018 draaiden molenaar Anne Hulst samen met mio Hero Bruinsma op de Zwaluw. Het was een mooie zomerdag. Er stond niet veel wind. De molenaars hadden het rustig. Tot 's middags rond enen. Een oldtimer tracktor toertocht deed de molen aan. Ze hadden molen de Zwaluw uitgezocht voor een tussenstop. Een goede keuze. De enthousiaste molenaars ontvingen de tractor berijders graag. Nadat ze hun stalen rossen hadden geparkeerd voor de molen, kregen ze een rondleiding door de mooie molen. Al met al toch nog een drukke middag voor de molenaars.

Enjoy the ride 2017

Tijdens het zonovergoten weekend van 29 en 30 april organiseerde de Brinkruiters uit Annen Enjoy the ride. Dat is een toertocht voor paard en ruiter. Tijdens deze tocht hadden de ruiters met hun paarden een verversingspost bij molen de Zwaluw in Oudemolen.

Nynke Fotography
Nynke Photography

Vrienden wandelclub bestaat 20 jaar

Er komen mensen van allerlei pluimage de molen bezoeken. Sommigen komen gericht en/of gepland, maar de meeste bezoekers zijn wandelaars die als welkome afwisseling in de molen komen. Vandaag, zaterdag 1 oktober, aan het eind van de middag kwam zo'n groep bij de molen. De molenaar was al aan het afzeilen en had de molen net stil gezet. Na een kleine rondleiding vroegen ze of de molenaar een groepsfoto wilde maken. Ze hadden wat te vieren. Ze wandelen al 20 jaar samen. Op een vakantie in Griekenland hebben ze elkaar ontmoet, tijdens jawel...., een wandeling. Sinds die tijd wandelen ze samen. Het Drentsche Aa gebied kozen ze uit voor hun jubileum. Een goede keuze, al ben ik bevooroordeeld.

De jubilerende wandelclub

Vrijwilligers Staatsbosbeheer

Op woensdag 27 augustus 2014 heeft een groep van 19 vrijwilligers molen De Zwaluw bezocht. De Stichting Internationale Werkprojecten en Staatsbosbeheer hebben ieder jaar in Oudemolen een project landschapsonderhoud. De vrijwilligers komen uit alle delen van de wereld. O.a Japan, Taiwan, Italië, Rusland, Frankrijk... Tijdens de rondleiding door de molen was er een Fransman extra geïnteresseerd. Wanneer de rest van de groep weg was, bleef hij nog wat langer om te helpen met het afzeilen.

Een tevreden groep na de rondleiding
Een vlotte leerling
Ook het knopen ging hem goed af

Drentse rijwiel4daagse 2014

Vele rijwiel fanaten wisten onze molen te vinden. Hoeveel bezoekers wij gehad hebben? we raakten al snel de tel kwijt. Het moeten er vele honderden zijn geweest. We hebben in totaal zo'n 48 kg pannenkoekenmeel verkocht. een rekord. Al met al een fantastische fietsdag met voor de molen genoeg wind om leuk zijn rondjes te draaien.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Kees van Son, boswachter Drentsche Aa | Antwoord 02.09.2014 11.12

Hoi Gerard, Erg bedankt voor de ontvangst en rondleiding door de molen aan de groep buitenlandse jongeren van het vrijwilligersproject bij Staatsbosbeheer!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

30.08 | 22:28

Beste Gerard,
Volgens het Kadaster is de molen in 1845 gebouwd. Het Kadaster is te raadplegen bij het gemeentearchief in Vries.

...
30.08 | 21:03

Hans,

de molen is gebouwd in het jaar 1837 en niet in 1844/1845

Gerard

...
30.08 | 20:54

Hallo Hans,

sorry voor de late reactie
Mooie foto
Staat op onze home pagina

Gerard

...
11.07 | 15:16

https://www.flickr.com/photos/148859204@N07/33740887023/

Met vriendelijke groet,

Hans R. van der Woude

...
Je vindt deze pagina leuk